• Home
 • Sfaturi
 • Vă uitați des la televizor? Al meu aproape l-am aruncat
Prea mult la televizor

Vă uitați des la televizor? Al meu aproape l-am aruncat

Ce faceți, vă uitați la televizor? Timpul petrecut în fața televizorului pare un mod perfect de a te destinde, seara, după o zi de muncă sau în zilele libere când nu ai nimic de făcut. Totuși, televizorul pe cât de mult ne atrage și ne relaxează, pe atât de mult rău poate provoca.

Printre cele mai înțelepte decizii pe care le-am putut lua vreodată a fost să renunț la a viziona ore în șir la televizor, depășind măsura. Am renunțat totodată la diferitele programe tv, emisiuni, filme pe care le vizionam zi de zi, acum ceva timp. Ce m-a determinat să fac această alegere și cum m-am putut ‘debarasa’ de televizor? Nu a fost foarte ușor la început, mai ales că devenise parte din viața mea. Erau zile când televizorul stătea aprins de dimineață până seară. Mi-am dat seama ca totul mergea însă într-o direcție greșită…

Cum mi-am dat seama că televizorul nu este cel mai bun prieten al meu?

Totul a început cu un articol scris despre o carte, prin care ni se aduceau la cunoștință efectele nocive ale televizorului, asupra creierului uman. A fost un articol cu un impact foarte puternic asupra mea, și de atunci consider că viața mea s-a schimbat radical, in bine.. evident.

Se sublinia faptul că este interzis copiilor până la doi ani să se uite la televizor, chiar și ‘în treacăt’, evidențiindu-se faptul că până și simpla prezența a televizorului deschis îl poate afecta pe copil, într-un fel sau altul. Cel mai mare ‘dezastru’ ar fi faptul că vizionarea excesivă a televizorului la o vârsta atât de fragedă, poate cauza autismul virtual, iar copiii afectați de aceasta boală, necesită tratament specializat de durată.

Dar nu numai copiii sunt afectați, ci și noi adulții! Televizorul ne îndepărtează de viața reală, devenim apatici și din ce în ce mai ancorați în virtual. Din cauza lipsei interacțiunii sociale, ne îndepărtăm ușor ușor de viața liniștită petrecută alături de familie și uităm cum este corect să trăim. Și de ce să pierdem ore în șir la televizor când știm toate acestea? Pe deasupra, ne încărcăm negativ, cu toate știrile și informațiile de acolo! Știu, este greu să ne oprim din privitul la televizor, dar nu imposibil! Dar dacă se continuă în același ritm, cu siguranță efectele neplăcute  vor apărea cât de curând. Vederea nu va mai fi la bună, iar noi vom fi înclinați către adoptarea unui stil sedentar de viață!

Nici la o extremă, nici la alta – varianta perfectă e cea de mijloc

Având atâtea informații în jur, noi trebuie să alegem ce este mai corect și sănătos pentru noi și familia noastră. Avem o viață și avem datoria să ne îngrijim de propria noastră persoană cât de bine posibil. Depinde doar de noi ce stil de viață abordăm pentru a beneficia din plin de bucuriile vieții. Acum, cred că este momentul oportun să renunțați la orele în plus petrecute la televizor. Evident, nu trebuie să fim la extreme, sau izolați de lume. O dozare corespunzătoare a activităților zilnice, este suficientă.

Cred că dacă nu aveam nevoie de el pentru câte un serial sau câteva videoclipuri de pe Youtube, nu prea avea ce căuta în casă.

Voi cum credeți că se poate renunța la televizor? Ați încercat? Aștept părerile voastre…

2 Comments

 • Bogdan

  26 ianuarie 2018 at 08:41

  Salut,

  Mie in ziua de azi nu televizorul mi se parea cea mai mare problema, ci smatphone-ul si facebook.

  Am si eu copil mic si tocmai din motivele expuse de tine mai sus, l-am ferit de TV pina acum. Din fericire nu manifesta nici un interes pentru acesta.

  Răspunde
  • Cădar Marius

   27 ianuarie 2018 at 09:57

   Ai dreptate, telefonul este următoarea problemă, poate mai gravă decât televizorul. Dar, cel puțin, pe telefon sau PC, am mai multe opțiuni de informație utilă (deși și online e multă „mizerie”). Să sperăm că o scoatem cumva la capăt.

   Răspunde

Lasă un răspuns